Slovensko vyhralo kategóriu štandard na olympiáde poštových holubov

26.01.2013 Nitra

Nitra 25. januára (TASR) – Na nitrianskom výstavisku Agrokomplexu sa dnes začala 33. olympiáda poštových holubov. S kolekciou poštových holubov sa na nej zúčastňuje 32 federácií.

„Z dôvodu veterinárnych opatrení sa nemohli prihlásiť chovatelia zo severských európskych krajín, z Afriky a Ázie,“ uviedol Daniel Dudzik zo Slovenského zväzu poštových holubov. Poštové holuby súťažia v kategóriách šport a štandard.

Športové kategórie sú rozdelené do ôsmich podkategórií podľa dĺžky pretekov. V štandarde hodnotí desaťčlenná hodnotiteľská komisia podľa medzinárodného štandardu exteriér holubov, prípadne jednotlivé partie holubov najdôležitejšie pri pretekaní.

V medzinárodnej porote nemôže byť zastúpená usporiadateľská krajina. „Výsledky v tejto kategórii už poznáme, víťazom sa stalo Slovensko. Na druhom mieste skončilo Nemecko, tretie Poľsko,“ informoval Dudzik. Olympiáda potrvá do nedele 27. januára.

História olympiád poštových holubov siaha do roku 1945. Slovensko je hostiteľom po prvýkrát v histórii. Súčasťou olympiády je aj rokovanie medzinárodnej chovateľskej federácie FCI, ktorá združuje 56 štátnych federácií. Na rokovaní v Nitre má zastúpenie 32 federácií z celého sveta. Zástupcovia národných zväzov budú na zasadnutí najvyššieho orgánu FCI, Kongresu FCI, schvaľovať financovanie federácie, propozície súťaží, evidenciu a výrobu rodových obrúčok. Na programe rokovania je aj problematika dopingových kontrol u poštových holubov pri pretekoch.

Súčasťou olympiády v Nitre je aj celoštátna výstava holubov. V rámci nej každá z 34 oblastí prezentuje kolekciu 18 holubov, ďalších zhruba 70 holubov tvoria víťazi rôznych súťaží. Podľa Dudzika patria slovenskí chovatelia k najlepším na svete, čo dokazujú aj ich umiestnenia na popredných miestach v medzinárodných súťažiach. História chovu a pretekania poštových holubov sa na Slovensku začala v roku 1923, keď bol v Liptovskom Mikuláši založený prvý spolok chovateľov. V súčasnosti sa organizovanému chovu poštových holubov venuje približne 4300 nadšencov tohto športu, ktorí sú organizovaní v Slovenskom zväze chovateľov poštových holubov.
 

Vyberte región